Omega 3 so esencialne maščobne kisline z dvojno vezjo . Maščobne kisline omega3 so skupaj z esencialnimi maščobnimi kislinami ime dobile z ugotovitvijo znanstvenikov, da so bistvene za normalno rast in razvoj otrok. Pri tem je pomembna ugotovitev, da majhne količine maščobnih kislin omega 3 zadošča za normalno rast. Majhne količine maščobnih kislin omega 3 pomeni okrog 1% skupnega vnosa kalorij. Večje količine maščobnih kislin omega 3 imajo minimalen vpliv ali ga celo nimajo.
Znanstvene raziskave na tem področju so najprej prinesle ugotovitev, da so za normalen razvoj otroka pomembne maščobne kisline omega 6, temu primerno so bile nadaljnje raziskave osredotočene na njihovo raziskovanje. V zadnjem obdobju, to je obdobju zadnjih desetletji, so poleg maščobnih kislin omega 6, postale predmet obsežnejših in temeljitejših raziskav tudi maščobne kisline omega 3.
Maščobne kisline omega 3 se v največji meri nahajajo v globokomorskih ribah, ribjem olju ter pripravkih iz ribjega olja. Pozitivne lastnosti uživanja hrane, ki je bogata z maščobnimi kislinami omega 3 se odražajo na zdravje srca, možganov, oči, sklepov in ožilja.
Po zagotovilih nekaterih znanstvenikov maščobne kisline omega 3 preprečuje srčni infarkt oziroma so ljudje, sodelujoči v raziskavah redkeje doživljali srčne infarkte, obolenja oči in depresijo.
Ribe in morska hrana so tudi sicer splošno znane kot zdrav jedilnik, ki se kaže v pozitivnih učinkih na zdravje ljudi, ki živijo na območji, kjer so ribe in morska hrana poglavitni sestavni del jedilnika. Mnogi strokovnjaki zato tudi prebivalcem, ki živijo na celini, torej daleč stran od sredozemskih in drugi dežel, z bogatim ribjim jedilnikom, svetujejo in priporočajo uživanje hrane z omega 3 maščobnimi kislinami.
Pri tem je pomembno, da ne slepo in vse povprek uživamo ribe, ampak se dodobra informiramo o izvoru in življenjskem okolišu rib, katere se bodo znašle na našem krožniku. Omega 3 se sicer lahko najde tudi v drugih izdelkih.
http://fidimed.si/
Ni komentarjev:
Objavite komentar