ponedeljek, 10. marec 2014
Delo v proizvodnji, velikokrat fizično zelo zahtevno
Delo v proizvodnji je delo, ki nikakor ni za vsakogar. Velikokrat je delo v proizvodnji delo, ki se opravlja v zaprtem prostoru, delavec je v proizvodnih obratih izpostavljen velikokrat velikim temperaturnim spremembam, pa tudi neustreznim klimatskim razmeram, kot so vlaga, para, mokrota. Posledica takšnega dela pa so lahko žal revmatična obolenja, pogoste težave s prehladi, z obolenjem kosti in sklepov. Na mokrih in spolzkih tleh je nevarnost zdrsov in padcev, kar se še posebej lahko zgodi pri delu v skladiščih. Pri delu s strojem so možne mehanske poškodbe, udarci, urezi, odrgnine.
Pri delu s stroji je potrebna zaščita sluha s čepi. Pri delu v proizvodnji hrane in pijač se uporabljajo zaščitna sredstva, delovno obleko, zaščitne rokavice, predpasnik, delovno obutev in pokrivalo. Pomembno je, da se upoštevajo predpisi iz varstva pri delu in higiensko-tehnične predpise, da ne pride do mehanskih poškodb, opeklin, okužb in različnih alergij. Delo v proizvodnji živil ali pijače zahteva delavca, ki ima znanja in veščine, ki jih kandidat dobi po končani osnovni šoli na srednji živilski šoli oziroma z izobraževanjem v ustanovah, kjer usposabljajo za delo v živilski stroki. V proizvodnih prostorih lahko delajo ljudje, ki so psihično in fizično zelo močni, delo je velikokrat fizično zahtevno, lahko se opravlja stoje, sede ali pa s nenehnim obračanjem ali prepogibanjem, kar v osemurnem delavniku nikakor ni mačji kašelj.
Zaradi prisilne drže dela lahko pride do težav z hrbtenico, še posebej, če delavec dela z rokami in prsti, potiska ali prenaša bremena se težave še poslabšajo. Delo v proizvodnji zahteva celega človeka, ki se zaveda, da bo njegov delavnik velikokrat potekal v izmenah, tudi v tako imenovanem ruskem turnusu, v nočni izmeni, ob sobotah, nemalokrat pa tudi v nedeljo in ob praznikih. Človek, ki se odloči za delo v proizvodnji ne sme biti občutljiv.
Poiščite svoje naslednje delo tukaj
Naročite se na:
Objavi komentarje (Atom)
Ni komentarjev:
Objavite komentar